Saturday, April 27, 2013

11 Things You Need To Know

Kalau awak nak jadi boyfriend saya, awak kena tahu semua ni:

1) Be Honest.
Kejujuran tu penting dalam mana-mana hubungan, baik persahabatan, percintaan atau kekeluargaan. Saya sangat mementingkan kejujuran. Walaupun awak tipu saya benda kecil konon tak penting ataupun awak menipu untuk kebaikan saya/kita, saya takleh terima. Tipu tetap tipu. Kalau sekali awak tak jujur dengan saya, tak mustahil awak boleh buat lagi belakang saya. PRINSIP saya "Jujur itu penting".

2) Percaya
Saya perlukan kepercayaan awak. Kenapa? Sebab prinsip pertama saya adalah Jujur. So, apa pun yang saya cakap, awak perlu percayakan saya. Kalau awak tak percayakan saya, takde guna lah kita bersama. Meaning that sia-sialah hubungan kita.

3) Setia
Yang ni lagi lah penting. Kalau tak reti nak setia, baik tak payah bercinta. Saya tak nak lukakan hati saya lagi. Sure awak pun tak nak kan? Kesian dengan HATI saya ni dah banyak kali ber-plaster.

4) Member
Yang ni awak kena faham. Saya bukan jenis perempuan yang punya ramai member perempuan. Kalau takat borak-borak kosong tu, saya boleh lah. Tapi kalau bab nak jadikan member rapat, memang tak ar. Saya jenis berkawan dengan lelaki sebab lelaki sempoi dan real. Tapi awak kena faham, member lagi penting bagi saya sebab member sentiasa ada untuk saya. Susah senang saya dorang sentiasa ada. Dan jangan pulak persahabatan saya disalahertikan. Kawan adalah kawan, cinta adalah cinta.

5) Karaoke or Clubbing
Saya tahu zaman sekarang ni susah nak jumpa lelaki yang tak pernah pergi clubbing. Tapi takpe, clubbing tu tak salah. Cuma janganlah sampai jadikan clubbing tu sebagai hobi awak. Saya tak suka kaki clubbing. Saya pernah pergi tempat camtu. Saya nampak orang minum, orang menari, orang menggatal. That's why saya tak suka lelaki kaki clubbing. Bila dah masuk tempat camtu, mabuk2, then menari dengan perempuan, raba sana raba sini, peluk-peluk. Wahh! Memang saya reject lelaki macam ni. Kalau kaki karaoke (macam saya), baru saya tak reject. HAHA!

6) Kaki minum
Wahh! Yang ni memang saya tak suka. Saya benci bau arak. Bukan setakat mulut je bau, satu badan pun bau. 

7) Smoking
Yang ni pun saya tak suka. Seriously asap rokok buat saya tak boleh bernafas. Macam nak mati rasanya. Kalau awak nak mati, pergi mati sorang-sorang.

8) Hati ada taman
Saya tak suka awak cakap tinggi-tinggi suara dengan saya. Kalau awak marah sekalipun, jangan SEKALI-KALI tinggi suara. Saya ni nampak je kasar dan garang, tapi sebenarnya saya ni lembut. Saya jenis mudah tersentuh. 

9) Hormat
Saya tak minta awak hormat saya sebagai orang yang lebih tua (kalau awak lebih muda dari saya) or hormat saya sebagai seorang perempuan. Saya cuma minta awak hormat "harta" saya. Bantulah saya memeliharanya sehingga saya kahwin. Kalau awak betul-betul sayangkan saya, itulah perkara paling penting yang awak kena ingat dan kena buat. HORMAT.

10) Bijak
Lelaki bijak tu sexy. Kalau awak bijak or lebih pandai dari saya (lebih berilmu), boleh lah saya belajar sesuatu dari awak. Saya bukan lah jenis orang yang baca surat khabar or baca buku ala-ala National Geographic or tengok berita kat TV. Saya cuma baca novel, majalah and layan movie je. So dengan kebijaksanaan awak, awak boleh beritahu saya maklumat terkini yang saya tak tahu. Haha.

11) Aktiviti Ekstrem
Saya suka aktiviti ekstrem dan teringin nak buat semua aktiviti tu dengan awak. Contoh bungee jumping, wall climbing, hiking, fishing, jungle trekking, canoeing (walaupun takut air), scuba diving, paintball, paragliding, what else. Jom kita buat sama-sama! ^___^

...... to be continued ..........

Tuesday, April 23, 2013

Surat Untuk Kamu

Saya mengaku saya garang. Kadang-kadang saya marah orang tanpa sebab. Kadang-kadang mulut saya suka bercakap yang bukan-bukan bila dah marah. Tapi saya cepat menyesali tindakan saya. Saya marah tak lama je. Saya mudah tersentuh bila melihat muka awak/korang lepas kena marah dan saya mudah sedih bila awak/korang tak bercakap dengan saya. Saya tak benci awak/korang. Saya tak suka membenci orang. Prinsip hidup saya, "Jangan sesekali membenci orang. Aku dilahirkan bukan untuk membenci. Aku dilahirkan untuk menyayangi". 

Maafkan saya kalau saya mengguris hati awak/korang. Seriously saya tak berniat untuk melukakan hati awak/korang. Tolong jangan menjauhkan diri dari saya. Saya tak suka dijauhi. Saya sayang awak/korang. Saya sayang orang-orang di sekeliling saya.

Regards,
Lucy Gojes

Friday, April 19, 2013

I'm Lost

I'm so lost right now.

And sad. And terribly lonely.

Even the birds have something to sing about, though they've not heard the thousands of songs that are played on the radio.

Even the stars have someone to shine upon, kissing the faces of loved ones that have been left behind.

The skies have more emotions than me, from the rage of thunder and lightening to the sadness of gentle rain, crying over the loss of someone important.

Everything has something to cry over or smile about and I'm just here, so damn numb, I can't even feel my own heart beating.

Friday, April 12, 2013

The Feeling of Having Someone ...........

Having someone to talk to every night is actually kind of nice.

Staying up late talking about pointless things in life and laughing about the most random things.

Struggling to stay up late but not letting them know how tired you are just to stay on the phone with them, until eventually one of you falls asleep.

Just the feeling of having company and having someone to share your late night thoughts with.

These conversations are the most unforgettable.

Wednesday, April 10, 2013

Balik Kampung

Last two weeks (Mac 30, 2013), saya dan keluarga pulang ke kampung ayah. Kampung ayah terletak di Spaoh, Betong. Kami masing-masing membawa sebuah beg pakaian. Al-maklum, masing-masing tak nak berkongsi beg. Saya pulak siap bawak selimut, bear, cookies, novel "Sebenarnya Saya Isteri Dia", headphone, what else. Masa dalam kereta, saya bisik kat adik "Kalo kereta ni besar, jangan cakap TV, dengan rumah sekali aku angkut bawak balik kampung. HAHA".

(view dari dalam kereta: tak tahu kat mana)

2 jam kemudian, kami sampai di Bintulu dan singgah di Medan untuk makan tengah hari. Setelah selesai makan, kami pergi ke kedai One Stop Bintulu untuk berjumpa dengan sepupu saya, Merini. Dia bekerja sebagai promoter di kedai tersebut. Dah sekian lama tak jumpa, dia makin kurus sekarang. Saya dapat 'hadiah' hugging dari Merini. Yeayy! I miss her so much. Love you, my dear :)

Okay, back to the topic. Lepas jumpa Merini, saya dan abang pergi ke kedai menjual Video CD. Abang membeli 2 buah CD iaitu Melissa Francis dan Wendy. Oleh kerana ada lagu, saya langsung tak tidur sepanjang perjalanan dari Miri ke Betong. Saya menyanyi, menyanyi dan menyanyi sahaja sehingga saya dah boleh hafal lirik lagu Melissa Francis. Haha ^^

Seterusnya kami singgah di Sibu.

 (Pasar Sibu)

(Salah satu building di Sibu)

(Tol Sibu.
Jangan ingat Semenanjung je ada.
Sarawak pon ada tau! Hee..)

(gambar ni pon nak amek. Haha)

Mak dan Abang nak pergi Pasar Tamu Sibu tersebut untuk membeli barang dapur. Selesai membeli, kami meneruskan perjalanan. Beberapa jam kemudian, kami tiba di Rumah Panjang Munggu Gernis, Spaoh Betong. Saya teruja giler sebab dah 2 tahun tak balik rumah panjang.

(Church SIB Munggu Gernis)

Church tersebut merupakan satu-satunya Church yang terdapat di situ. Tapi jangan salah faham sebab saya bukan kristian SIB. Saya kristian RC (Roman Catholic), so saya tak pergi church tersebut.

(Rumah Panjang Munggu Gernis)

Granny dan Atok saya sangat gembira melihat kedatangan kami sekeluarga. Malam tersebut, saya dan adik tidur awal sebab esok nak bangun awal untuk pergi ke sawah padi Atok dan Granny. Super excited! ^^



Esoknya (Mac 31, 2013)

Saya dan adik bangun pada pukul 8am. Saya dengan mata yang berat terpaksa bangun jugak, sebab tak nak Granny bising. Lepas dah bersiap, kami pergi ke pasar Betong untuk sarapan dan berjalan-jalan di sana. Keadaan pasar masih tak berubah, cuma ada kemajuan dari segi pembersihan dan view bertambah cantik.

(cantik tak?
Dah edit, of course lah cantik kann. HAHA.
Tapi sebelum edit pon cantik gak.
Kalo tak caya, meh lah datang ke Betong)

(view di Pasar Daerah Betong)

Lepas balik dari Pasar Betong, Atok dan Granny ajak pergi sawah padi. Inilah first time saya pergi sawah padi. Dulu kalau orang ajak pergi sana, jangan harap lah saya nak ikot. Well, dulu gegurl sikit. Langsung tak boleh kena panas. Al-maklum Puteri Lilin. Haha. Masa kami pergi ke sawah, hari hujan pulak. Rahmat Tuhan :) Mengada sangat cuaca masa tu.

(pondok Atok dan Granny kat sawah)

(Nampak Granny saya? Sebelah tu Abang saya)

(Sawah padi yang dah layu sebab banjir, plus hujan)

Okay guys, here's a video yang saya amek sepanjang perjalanan ke sawah padi. Kalau sudi, tengok lah tapi minta sorry ye sebab dalam video tu kami sekeluarga speaking Iban + Melanau. Sorry kalau tak faham :)


video




















Thursday, April 4, 2013

Imagine This ....



Imagine meeting someone, who you never knew would mean so much to you. Talking to them every day, looking forward to the texts that they would send you. A good morning text and a good night text. Every single time that you are feeling down, they're the first person who can cheer you up. Instantly, they can make you truly smile without even trying. You look forward to seeing them every day, talking to every morning, till night. The trust you have for them is so strong. Then your feelings for them start to kick in and you start to fall for them, you fall for them hard. You confess that you have feelings for them. They end up feeling the same way. As time passes you end up together. You fall for them more and more each day. Nothing could be more perfect.